kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Organisatie

Artikel

Beter Thuis biedt ouderen in Utrecht meerwaarde in coronatijd

Lees over het project Beter Thuis.

Zelfstandig wonende ouderen in Utrecht komen steeds meer in aanraking met de projecten van Beter Thuis. Projecten die, juist in coronatijd, van grote meerwaarde blijken te zijn.

Buurtteams Utrecht is het project Beter Thuis gestart in de wijk Utrecht Noord-Oost, omdat kleinschalige, praktische buurtinitiatieven langer zelfstandig thuiswonen ondersteunen en bovendien de vitaliteit van ouderen versterkt. Beter Thuis is een brandpunt voor nieuwe ideeën, zoals de Tas voor Thuis. Een resultaat van samenwerking die over organisatiegrenzen heengaat en lokale partijen met elkaar verbindt.

Projecten Beter Thuis

Het meest recente initiatief is de Tas voor Thuis, een tas met recreatieve, activerende en educatieve ideeën voor ouderen. Bewust op papier, om ook ouderen tegemoet te komen die niet makkelijk met internet kunnen omgaan. “Een zeer welkom initiatief voor heel veel mensen, vooral omdat in corona-tijd het buiten komen en er op uit gaan tot een minimum beperkt is,” aldus projectleider Ingrid Horstik.

Sociale Robot

Ook onderzoekt Beter Thuis actief de mogelijkheden van e-health oplossingen, waarbij de inzet van slimme techniek een rol speelt. Een aantal van die oplossingen is al ingezet voor en tijdens de coronatijd. Zo heeft een aantal ouderen de beschikking over een ‘sociale robot’, Tessa. Die herinnert ouderen aan afspraken of taken die moeten worden uitgevoerd. In veel wetenschappelijke publicaties worden de mogelijkheden van de inzet van sociale robots als serieuze mogelijkheid naar voren gebracht. Naast een praktische en activerende rol, gaat het ook om effecten op het gebied van eenzaamheidsperceptie.

Sociaal geheugensteuntje

Met Memory Lane brengt Beter Thuis internet dichterbij voor ouderen: het is een tablet met een select aantal functies, zoals beeldbellen en foto’s bekijken. De touchscreen ziet er uit ziet als een digitaal fotolijstje. De bediening is eenvoudig en vereist geen technische kennis. Hierdoor zorgt de Memorylane Tablet en bijbehorende app ervoor dat je verbonden blijft als familie. Zelfs als je een kleine familie hebt of wanneer deze verder weg woont. Juist in coronatijd bewijzen deze oplossingen hun meerwaarde.

Meer weten over de projecten van Beter Thuis?

Nieuwsgierig naar de andere projecten van Beter Thuis? Deze projecten van Buurtteams Utrecht staan beschreven op de Beter Thuis webpagina op incluzio.nl.