kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Geselecteerde buurtteam: De Meern
Kies een ander buurtteam
De Meern

Artikel

plaatje

Een dag in het leven van een Gezinswerker...

Lees het verhaal van Inge en neem een kijkje in de keuken bij het buurtteam!

8.45
Nog fris van de fietstocht naar kantoor, pak ik een kop thee en check ik mijn email. Een IB’er vraagt om een drie gesprek, een gesprek samen met school en ouders, om te kijken of het buurtteam iets kan betekenen. In dit geval zijn er vragen over het gedrag van een meisje van 8. Ik email terug dat ik niet kan op de voorgestelde data, maar dat ik de email doorstuur aan mijn collega die ook contactpersoon is voor deze school. Hij kan wel.

9.30 uur
Mijn eerste afspraak staat voor de deur. Deze moeder is gescheiden en heeft met haar ex-man bemiddelingsgesprekken gehad bij Buurtteam. Nu komt ze alleen, ze vindt het lastig om op een juiste manier met haar ex-man te communiceren. De laatste tijd krijgt ze steeds meer zicht op wat haar eigen aandeel is hierin, maar dat is moeilijk om te veranderen. Samen praten we over wat zij belangrijk vindt, waar overtuigingen vandaan komen en waar haar verantwoordelijkheid wel en niet ligt. Hoe kan zij een goede moeder zijn en toch voor zichzelf zorgen?

11.22 uur
Ik word gebeld door de moeder van een puber van zeventien. Eerder deze week was ik bij dit gezin om gezamenlijk prioriteiten te stellen voor de komende tijd. Na de oefening had iedereen 1 aandachtspunt voor de komende tijd en zelfs dat gaat nu niet geeft ze aan. Al pratend komen we tot de conclusie dat ze het moeilijk vindt om haar zoon alleen op dat ene aandachtspunt te corrigeren. Hij heeft tenslotte veel meer verantwoordelijkheden en taken. Maar door al die correctie gooit zoonlief zijn kont in de krib! Het spuien lucht op en in gesprek stellen we de focus weer scherp, namelijk stap voor stap werken aan een relaxte thuissituatie vanuit een open en positieve houding richting elkaar. Moeder kan met nieuwe moed verder, al is het niet makkelijk.

12.15 uur
Tijdens de lunch evalueren een paar collega’s een maatwerktafel die net heeft plaatsgevonden, een nieuwe werkwijze voor als er niet gelijk een geschikte plek is voor een kind. Verschillende (zorg)organisaties zitten samen met ouders om tafel om out of the box te denken en de best passende optie te vinden. Het staat nog in de kinderschoenen maar het is mooie ontwikkeling!

13.00 uur
Op huisbezoek. Deze ouders met twee jonge kinderen zitten af en toe met hun handen in het haar. Hun kleuter heeft een sterke eigen wil en kan enorm boos worden! En als de peuter dan ook niet in een keer luistert, gaat het mis. Kleine dingen monden uit in een grote strijd en van gezelligheid is echt geen sprake meer. Moeder voelt zich net een politieagent. We beginnen bij de basis, wat zijn hun zorgen op dit moment, wat gaat er goed? We stellen een aantal doelen waar ze graag aan willen werken. Naar bed gaan zonder strijd, meer zelfstandigheid in de ochtend. Ouders die de grip terug hebben!

14.41 uur
Terug op kantoor typ ik verder aan een gezinsplan voor een PGB aanvraag. Deze jongen met een autisme spectrum stoornis kwam vaak overprikkelt thuis van zijn schoolsituatie. Samen met ouders hebben we gekeken wat hierin helpend kan zijn. Een van de dingen die naar voren kwam was dat de BSO veel te onrustig en druk was. We hebben toen een vervangende BSO gevonden met een veel kleiner groepje. Daarnaast werken de leidsters aan individuele doelen zodat deze jongen tijdens de BSO nieuwe vaardigheden kan leren.

16.00 uur
Ik heb afgesproken met een jongedame van zestien. Ze heeft last van onzekerheid en negatieve gedachten. De vorige keer kwamen we erachter dat ze allerlei maniertjes heeft om het uit de weg te gaan, maar niet om er echt mee te dealen. Wanneer we nu uittekenen wat er in haar hoofd/gevoel allemaal gebeurd trekt ze zelf de conclusie dat ze eigenlijk niet eerlijk is naar zichzelf. Een mooi inzicht om de volgende keer mee verder te gaan!

17.00 uur
Ik typ nog wat rapportage en bereid de volgende dag door. Daarna stap ik vol indrukken maar voldaan op de fiets naar huis. Mooie dag!