kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Geselecteerde buurtteam: Noordoost
Kies een ander buurtteam
placeholder

Marenne van Kempen bestuurder Lokalis

Noordoost

Vragen of problemen, die ook de ontwikkeling of opvoeding van kinderen raken. Veel gezinnen komen ze op enig moment tegen, zo stelt Marenne van Kempen, bestuurder van Lokalis. Gezinnen die hulp kunnen gebruiken, krijgen deze van een gezinswerker van één van de 20 Utrechtse buurt- of onderwijsteams. 

"De gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor alle zorg voor jeugd", vertelt Marenne. "Nieuw gedachtegoed en een nieuwe werkwijze waren nodig. De buurtteams, die basishulp bieden, vormen daar de kern van. Voorheen kregen burgers met meerdere vraagstukken al snel te maken met een groot aantal organisaties en dus hulpverleners. Zorg was niet makkelijk toegankelijk en versnipperd. Ook was hetgeen werd geboden niet altijd op maat voor het gezin in en met de eigen omgeving."

Aanwezigheid in de wijk is wezenlijk

Bij het buurtteam kan ieder inwoner van de stad met een hulpvraag terecht. In iedere wijk is een voordeur. Fysiek , telefonisch en digitaal. "Dat we werken vanuit de wijk is wezenlijk. De directe omgeving is voor veel gezinnen van groot belang. Hoe moeilijk of makkelijk het is om hetgeen op je pad komt te hanteren, hangt onder meer daarvan af." De vragen die de gezinswerkers van Lokalis krijgen, zijn heel divers. "Schulden of woonproblemen, gedrags- en psychiatrische problematiek, vraagstukken rond ouders en kinderen met een beperking, vechtscheidingen en huiselijk geweld. Gezinswerkers helpen gezinnen bij het vinden van antwoorden en het oplossen of beter hanteerbaar maken van problematiek. Ze behandelen niet, daar is onder andere de psychiatrie voor. Gezinswerkers gaan met kinderen, jongeren en ouders opzoek naar een antwoord dat bij ze past. Ze luisteren goed en problematiseren niet onnodig. Oplossingen worden door en met ouders gezicht in samenwerking met hun omgeving. Een kind met gedragsproblematiek helpen, werkt niet als dat kind op school wordt gepest. Samenwerking met school maakt verbetering duurzaam."

Een buurtteam bestaat uit generalisten, die elk hun eigen kennis en werkervaring meebrengen. "Onze medewerkers zijn allemaal getraind op die gebieden waar herkennen en bespreekbaar maken van signalen erg van belang is, zoals veiligheid. Daarnaast kunnen zij met hun vragen terecht in hun eigen team bij een collega met de benodigde achtergrond, en bij programma's in de organisatie. Ook kunnen ze altijd collega's binnen de specialistische zorg consulteren. Wanneer een behandeling wordt ingezet vanuit de specialistische zorg blijft de gezinswerker veelal betrokken. Bij of zij ondersteunt het gezin en zijn omgeving. Door de nieuwe manier van werken is de gehele situatie van het gezin het uitgangspunt en sluit de hulp daarop aan."