kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Geselecteerde buurtteam: Overvecht
Kies een ander buurtteam
placeholder

Vrijwilliger Frank Hoek

Overvecht

"Iets doen voor de buurt, daar gaat het om"

Vrijwilligers zijn een belangrijke steunpilaar voor de buurtteammedewerkers. Vrijwilligers zoals Frank Hoek. “Ik ben in een nieuwe wereld gestapt.”

“Ik werkte altijd als arts. Toen ik een aantal jaar geleden met pensioen ging wilde ik daarom wel graag vrijwilligerswerk doen, maar niet langer in de zorg. Via vrijwilligerswerk in de Wijkraad kwam ik in contact met dit werk. Het viel me meteen op dat ik zeer welkom was om bij te dragen, maar dat het niet vrijblijvend is. Ik moest op sollicitatie bij U Centraal, moest een verklaring van goed gedrag overleggen en mocht flink blokken op de prima cursus sociaaljuridische dienstverlening.” 

“Mijn werk bestaat voornamelijk uit financiële en administratieve werkzaamheden voor bewoners. Ik heb alleen maar te maken met mensen die in de schulden zitten of het financiële spoor op een andere manier bijster zijn. Want we hebben heel goede regelingen in Nederland; bijzondere bijstand, kwijtschelding en toeslagen van de belastingdienst, maar ze zijn soms behoorlijk complex. Het is ontzettend leuk, nuttig en dankbaar om bewoners daar een beetje bij te kunnen helpen."

“Ik heb in feite drie manieren om met cliënten in gesprek te gaan. Ten eerste het spreekuur waarop klanten met allerlei soorten vragen en problemen komen. Ik weet dan altijd precies wat ik kan verwachten omdat de aanmelding goed is voorbereid door het buurtteam. Daarnaast is er de postsorteergroep. Dan help ik een groep mensen hun administratie te ordenen. Tenslotte ondersteun ik met de cursus ‘Voor Hetzelfde Geld’ laaggeletterden bij hun administratie. Het buurtteam zorgt ervoor dat er altijd een beroepskracht achter de hand is die ik aan kan schieten. Prima geregeld, want ik blijf natuurlijk een goedwillende amateur.”

“Het werk brengt mij erg veel. Ik ben in een volkomen nieuwe wereld gestapt. Ik had geen weet van de omvang van de problematiek. Dat ik langs adressen fiets die er van de buitenkant heel gewoon uitzien, maar dat je hoort wat er achter de voordeur allemaal gebeurt… Het geeft me veel bijzondere nieuwe contacten met mensen en biedt mij een heel nieuw perspectief op de stad waar in ik leef, de samenleving waar ik onderdeel van uit maak.”