kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
placeholder

Dick van der Peijl

Organisatie

"Het besef kwam pas later. Ik dacht: ik heb alleen een scheve mond en praat wat langzamer.”

Actieve Utrechter Dick van der Peijl (66) werd in 2013 getroffen door een herseninfarct. Tegelijkertijd zat hij diep in de financiële problemen door de crisis. Met de hulp van het buurtteam kreeg hij zijn zaken weer op orde.

“Pap, ik begrijp niet wat je zegt, je praat wartaal.” Dick van der Peijl stond met zijn zoon bij een wedstrijd van FC Utrecht in de Galgenwaard toen hij ontdekte dat er iets niet klopte. “Ik vergat de helft van mijn zinnen, er vielen woorden weg maar ik hoorde het zelf niet.” Dick ging de volgende dag toch naar zijn werk, maar daar aangekomen wist hij niet meer hoe zijn computer aan moest. “Toen ben ik maar naar de huisarts gegaan.” Het was goed mis met Dick en werd direct opgenomen in het ziekenhuis, conclusie: herseninfarct.

“Na een paar dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen moest ik gaan revalideren.”

Dick was vastberaden om zo snel mogelijk beter te worden en werkte keihard aan zijn herstel. “Ik ben spreker en wilde dat zo snel mogelijk weer oppakken.” Toch ging het algemene herstel erg langzaam. Dick dacht dat hij alles weer kon, maar dat viel vies tegen. “Het besef kwam pas later. Ik dacht: ik heb alleen een scheve mond en praat wat langzamer.”

Dick heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. Hij was als twintiger al heel actief in Utrecht en zat bij het Journalisten Kollectief Utrecht. En was hij onderdeel van het Komitee Tivoli Tijdelijk dat een 24-uurs concert organiseerde om het oude houten concertgebouw van de sloop te redden. Als journalist werkte hij bij het NRC Handelsblad en de VARA en in 2001 richtte hij het financieel-economische RTLZ op. Een paar jaar later had hij er wel gezien en wilde graag voor zichzelf beginnen. Hij begon zijn eigen pr- en communicatieadviesbureau.

“2013 was een verschrikkelijk jaar. Ik dichtte het ene financiële gat met het andere."

In het begin liepen de zaken erg goed, maar door de opkomende crisis sloeg het noodlot toe. “2013 was een verschrikkelijk jaar. Ik dichtte het ene financiële gat met het andere. Op een gegeven moment ging dat niet meer en kreeg ik ernstige belastingproblemen.” De schulden van Dick liepen op tot wel 60.000 euro. Toen werd Dick ook nog gevloerd door een herseninfarct. Het pas een periode van overleven. Gelukkig hielpen een goede vriend en zijn ex-vrouw met de zaak. “Maar ik vond dat ik mijn vrienden er niet langer mee kon belasten."

Zijn ex-vrouw meldde hem uiteindelijk aan bij Buurtteam Oost. Daar kwam Dick terecht bij buurtteammedewerker Erik Peddemors, de twee konden het direct goed met elkaar vinden. “We hebben dezelfde humor en hij houdt ook van voetbal. We komen elkaar wel eens tegen op de tribune bij FC Utrecht.” Samen met Dick is Erik aan de slag gegaan om een overzicht te creëren in financiën en administratie . Erik: “Het was bij Dick vooral belangrijk dat er iemand meekeek omdat hij sinds zijn herseninfarct het overzicht mist en daardoor vergeet te betalen of te reageren.” De prioriteiten lagen vooral bij het inkomen en de Belastingdienst. Ook werd de Sociaal Juridische Dienstverlening werd ingeschakeld omdat de Belastingdienst beslag wilde leggen op Dicks AOW. “Als buurtteam hebben we dit gelukkig van tafel gekregen,” vertelt Erik.

Gelukkig heeft Dick al die tijd nooit in de put gezeten. "Ik heb een mooi leven gehad, ik heb twee lieve kinderen, lieve vrienden en een lieve ex-vrouw.” Actief is Dick nog steeds, hij fiets veel met oude vrienden, golft af en toe en schrijft voor Nieuws030. Ook hoopt hij binnenkort zijn zoon in Maleisië op te zoeken waar hij als duikinstructeur werkt. Daar wordt nog hard voor gespaard.