kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Geselecteerde buurtteam: Zuilen
Kies een ander buurtteam
Zuilen

(Weer) Meedoen

Iedereen doet mee! Van jong tot oud, met of zonder beperking. Dat is waar het buurtteam voor staat. We streven ernaar dat iedereen zoveel mogelijk deelneemt aan de samenleving. Want wie veerkrachtig is, voelt zich een stuk blijer.

Zelfstandig wonen

Zelfstandig wonen en meedoen klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Soms is daar wat extra ondersteuning voor nodig. Het kan zijn dat u moeite heeft met meedoen aan activiteiten, bijvoorbeeld door een ziekte of een beperking. U kunt uw huis zelf niet meer goed op orde houden. U bent op zoek naar werk, maar het lukt niet. Of u bent de Nederlandse taal niet machtig, waardoor u contact in de buurt mist. Elke situatie is weer anders. En dat vraagt om een andere oplossing.

Samen met u

Het buurtteam denkt met u mee en ondersteunt waar nodig. Samen met u onderzoekt de buurtteammedewerker wat precies uw vraag is. We bekijken wat u nog zelf kunt en wie u hierbij kan helpen. Misschien is er een goede vriend, familie of een buurman die u kan ondersteunen. En is er professionele hulp nodig, dan schakelen wij de juiste instanties in. Wilt u anderen ontmoeten? Of wilt u buitenshuis iets doen? Als u niet (of gedeeltelijk )kunt werken, is dagbesteding misschien iets voor u. Op die manier vult u de dag, blijft u in een ritme en zit u niet de hele dag alleen thuis.

Buurtactiviteiten

Het buurtteam kijkt met u naar wat er in de buurt aan activiteiten te doen is, waarbij u kunt aansluiten. Er zijn bijvoorbeeld huiskamers waarin u andere buurtbewoners kunt ontmoeten. Ook organiseren we regelmatig verschillende workshops waarbij buurtbewoners elkaar tegenkomen. Wellicht loopt u tegen hetzelfde aan en kunt u elkaar helpen.

Praktische ondersteuning

Sommige mensen hebben juist praktische ondersteuning nodig voor een zelfstandig bestaan. Veel ouderen of mensen met een beperking krijgen ‘mantelzorg’: hulp van familie, vrienden of buren. U kunt ook huishoudelijke hulp aanvragen. Als het nodig is, kunt u een beroep doen op extra hulpmiddelen of kunt u speciale voorzieningen in huis aanvragen bij de gemeente. Het buurtteam kan u hierbij ondersteunen.

Bekijk hieronder de animatiefilm ‘Meedoen in Utrecht’ om te kijken welke activiteiten er in Utrecht zijn zodat u (weer) kunt meedoen:

Hier kunt u ook terecht!

  • www.steffie.nl

    Steffie.nl is een website die moeilijke dingen makkelijk uitlegt.

  • www.utrecht.nl/ zorg en onderwijs

    De Wmo is er voor iedereen met een lichamelijke of psychische beperking. Als u vragen heeft over vervoer, hulpmiddelen, aanvraag PGB voor volwassenen of hulp bij het huishouden, dan kunt u terecht bij het Wmo-loket van de gemeente Utrecht.

  • www.taaldoetmeer.nl

    Taal is nodig om een baan te vinden, met de leerkracht van je kinderen te praten, naar de huisarts te gaan, met een computer te werken of je huiswerk te maken. De Taalcoaches van de organisatie ‘Taal doet meer’ bieden taalcoaching en activering aan mannen en vrouwen die de Nederlandse taal niet als moedertaal hebben.

  • www.handjehelpen.nl

    Zoekt u een overzicht van activiteiten en diensten bij u in de buurt? Bijvoorbeeld hulp bij administratie of tuinonderhoud, cursussen, lotgenotencontact, klussen, uitstapjes of sportactiviteiten?

  • De Luisterlijn

    Wilt u even een praatje maken, uw hart luchten of een probleem bespreken? De vrijwilligers van de Luisterlijn denken met u mee. U kunt bellen, chatten en mailen. Alle contacten zijn anoniem.

  • www.utrecht.nl/sociaalmakelaars

    Heeft u een idee voor de buurt? De vijf sociaal makelaars in de stad ondersteunen in alle wijken en buurten bewonersinitiatieven en brengen bewoners en organisaties samen. Samen voor een veilige buurt!

  • www.u-centraal.nl

    De website van U Centraal helpt u bij het vinden van de juiste organisatie/instantie bij uw vraag of probleem. Zij weten veel over bijvoorbeeld mantelzorg, hulp bij woonoverlast en/of schuldhulpverlening. Ook organiseren zij verschillende trainingen en workshops.

  • www.utrecht.jekuntmeer.nl/

    Jekuntmeer.nl is een marktplaats voor mogelijkheden. Op deze website kun je zoeken in een actueel aanbod van activiteiten, cursussen en werk. Zoeken is simpel: door een paar vragen te beantwoorden, vind je snel iets wat bij je past.

Vraag en antwoord

  • Hoe is hulp bij het huishouden nu geregeld?

    Inwoners die niet zelfstandig (of met mensen in hun omgeving) hun huishouden kunnen organiseren, kunnen hiervoor ondersteuning aanvragen bij de gemeente. Daarna volgt een gesprek met de buurtteammedewerker om samen te kijken welke hulp in het huishouden nodig is. Hiervoor wordt een ondersteuningsplan gemaakt. U ontvangt het ondersteuningsplan en een beschikking. Daarin staat precies welke ondersteuning u krijgt. De ondersteuning moet bijdragen aan een schoon en leefbaar huis.

  • Ik voel me eenzaam. Wat kan ik doen?

    Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Dat verschilt per persoon. U kunt zich erg eenzaam voelen, al heeft u veel sociale contacten. Sommige mensen hebben weinig vrienden, maar voelen zich toch niet eenzaam. De oorzaak van eenzaamheid kan liggen bij uzelf, maar het kan ook komen door omstandigheden. Bijvoorbeeld als u gescheiden bent, als uw partner overlijdt of als u weinig geld heeft om leuke dingen te doen. Het gevoel hebben dat u er alleen voor staat, is zwaar. Er zijn meer mensen die zich eenzaam voelen, maar er is iets aan te doen. Het helpt vaak al om erover te praten. Dat kan met iemand uit uw eigen directe omgeving of met een medewerker van de Telefonische Hulpdienst Utrecht: http://www.thd-utrecht.nl/

    Via de website www.eenzaam.nl vindt u allerlei tips. Er zijn ook manieren om andere mensen te ontmoeten. U kunt zich aanmelden als vrijwilliger bij U Centraal (www.u-centraal.nl of bel 030 - 236 1770) of bij de Vrijwilligerscentrale (www.vcutrecht.nl of bel 030 - 231 2289).
    Ook worden er activiteiten in uw wijk georganiseerd. Vraag bij het Buurthuis wat er zoal georganiseerd wordt bij u in de wijk. Via de website www.jekuntmeer.nl doet u nog meer ideeën op.

    Wilt u ondersteuning van iemand? Dan kunt u een vrijwilliger zoeken, bijvoorbeeld als maatje. Organisaties hiervoor zijn onder andere U Centraal, Handje Helpen en Humanitas.

Vragen aan team Zuilen?

Sint-Ludgerusstraat 251 (maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 16.00; woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur)
(Buurthuis Zuilen)
3553 CX Utrecht

030 7400 503

Stuur een email