kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Geselecteerde buurtteam: Hoograven Tolsteeg
Kies een ander buurtteam
Hoograven Tolsteeg

Artikel

plaatje

Ondersteuning gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire

Als je als ouder of kind getroffen bent door problemen ontstaan door de toeslagenaffaire, dan kan je in Utrecht daarvoor terecht bij het buurtteam. Die hulp heet ‘brede ondersteuning’ en is er voor jou (als ouder óf kind van een gedupeerde ouder) en je gezin. De hulp bieden we op verschillende gebieden. Zoals zorg, opvoeding, werk, financiën en wonen.

Hieronder leggen we uit wat brede ondersteuning precies betekent. En ook hoe we er samen voor zorgen dat die hulp precies past bij jouw situatie.

Wat is brede ondersteuning?
Brede ondersteuning is dus hulp, op allerlei onderdelen van je leven. Welke hulp jij nodig hebt, kunnen we alleen samen bepalen en dat doen we in gesprek. We zorgen er samen voor dat het hulp op maat is en maken daarvoor een plan van aanpak. Een paar voorbeelden:

  • Misschien is die hulp uitleg over zaken die je ingewikkeld vindt. Of hulp bij zaken waar je heel erg tegenop ziet. Bijvoorbeeld zaken op een rijtje zetten en overzicht over je geldzaken krijgen.
  • Het kan ook zijn dat je je ergens zorgen over maakt en je graag wilt dat iemand met je meedenkt. Hulp om je thuissituatie te verbeteren, om werk te vinden, of bij gezondheidsproblemen. De hulp kan voor jou zijn, voor je kinderen of voor het hele gezin.
  • Wanneer je het fijn vindt kan iemand van het buurtteam bij gesprekken zijn die je met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) hebt. Die gesprekken gaan vaak over de beoordeling van je financiële compensatie en schade.
  • Heb je specialistische hulp nodig, zoals van een psycholoog? Dan is het goed om ook dat te bespreken met het buurtteam. Ook daar kunnen we je bij helpen.
  • Heb je behoefte aan informatiebijeenkomsten en/of contact met andere ouders die gedupeerd zijn? Elke 2e dinsdag van de maand organiseert het buurtteam een bijeenkomst met een specifiek thema, waar je van harte welkom bent. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
  • Om de doelen uit het plan van aanpak te halen, kán de gemeente ondersteunend daaraan spullen of middelen verstrekken. Maar dat hoeft niet. Soms is andere hulp meer passend.

Een medewerker van het buurtteam houdt overzicht over de hulp aan jou en je gezin, en houdt contact om met je te bespreken of alles goed loopt. Samen maak je een plan, daarin staan alle afspraken over de hulp die je krijgt.

'Spuk'-regeling: goed om te weten
Veel ouders denken dat ouders en kinderen recht hebben op geld of spullen van de gemeente (ook wel bekend als de ‘Spuk’-regeling). Of dat gemeenten een vast bedrag per ouder beschikbaar hebben. Of dat iedereen altijd precies hetzelfde krijgt. Dat klopt niet. En het zorgt soms voor verwarring en teleurstelling. Of boosheid.

Per ouder of kind kijken we naar jouw persoonlijke situatie en wat nodig is om een nieuwe start te maken. De Spuk (Specifieke Uitkering) is een speciale beleidsregeling waarmee de rijksoverheid financiële middelen beschikbaar stelt aan gemeenten. Dat geld is bedoeld om alle regelingen in de hersteloperatie uit te kunnen voeren.

Alle ouders die zich hebben aangemeld omdat ze mogelijk gedupeerd zijn, hebben recht op brede ondersteuning (hulp) door hun gemeente. Dat staat in de Wet hersteloperatie toeslagen. Die hulp is altijd op maat en de afspraken tussen ouders en de gemeente worden vastgelegd in een plan. Wat jij nodig hebt om een nieuwe start te maken, staat daarbij centraal. Je kunt aan de Spuk geen rechten ontlenen.

Hulp voor ex-partners van gedupeerden (ex-toeslagpartnerregeling)
Er komt ook een regeling voor de ex-partners van gedupeerden. Dat staat in een wetsvoorstel. Dit voorstel is al goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid: De ex-toeslagpartnerregeling - Toeslagen Herstel

Contact
Je kan bij het buurtteam in jouw wijk terecht voor de brede ondersteuning. De openingstijden en contactgegevens van het buurtteam in jouw wijk vindt je via de Contactpagina. Je kan ons ook mailen via toeslagen@jeugd.buurtteamsutrecht.nl.