kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Organisatie

Wil je werken bij de buurtteams? Dat kan!

In ieder buurtteam werken professionals samen met stagiaires en vrijwilligers. Wanneer je als professional begeleiding biedt aan kinderen, jongeren en gezinnen, ben je als gezinswerker in dienst bij Lokalis. Werk je met ouderen en met volwassenen zonder thuiswonende kinderen, dan ben je in dienst als buurtteammedewerker bij Buurtteamorganisatie Sociaal.

De gezinswerker

Als gezinswerker vind je het belangrijk dat kinderen gezond en veilig opgroeien en zich maximaal ontplooien. Je ziet dat veel factoren hierop van invloed zijn en helpt jeugdigen en ouders om hun situatie duurzaam te verbeteren.

Als gezinswerker geloof je in de kracht van mensen en hun omgeving. Het is daarom voor jou vanzelfsprekend dat je uitgaat van wat een gezin allemaal (aan)kan. Je ondersteunt hen om een beroep te doen op voor hen belangrijke anderen en waar nodig stuur je op gedragsverandering. Je werkt met het gezin toe naar een oplossing en sluit aan op wat het gezin nodig heeft, zonder over te nemen.

Als gezinswerker ken je jezelf, je hebt veerkracht en bent gewend om lerend te werken. Je bent analytisch en nieuwsgierig en reflecteert steeds op je eigen en andermans handelen. Gezinswerkers werken effectief en weloverwogen in situaties met tegengestelde belangen en loyaliteiten, zowel bij langdurige begeleiding als in crisissituaties. Ze zijn zich bewust van hun eigen normen en blijven nieuwsgierig en sensitief naar die van anderen.

De buurtteammedewerker

Als buurtteammedewerker ben je overtuigd van je meerwaarde als generalistisch, outreachende werker met brede kennis van diverse vakgebieden. Je versterkt de veerkracht van Utrechters, waardoor hun situatie duurzaam verbetert. Hiertoe zet je het (informele) netwerk in, werk je samen met (buurt)partners en, indien nodig, met aanvullende of specialistische zorgverleners.

Als buurtteammedewerker benut je kansen die oplossingsgericht zijn. Met als doel de inwoner zoveel mogelijk de touwtjes in eigen handen te laten houden. Hierdoor wordt, waar het kan, doorverwijzing naar specialistische, duurdere zorg voorkomen. Door het geven van informatie en advies aan bewoners, bevorder je duurzame participatie, activering, netwerkontwikkeling en versterking van de veerkracht. Samen met de klant schrijf je een eenvoudig en begrijpelijk plan van aanpak. Daarnaast ondersteun je Utrechters in de regie naar andere (zorg)partners.

Als buurtteammedewerker weet je wat er speelt in de buurt en in de stad. Je bent flexibel en weet raad met een steeds veranderende omgeving. Daarnaast zijn buurtteammedewerkers ambitieus, kunnen tegen een stootje, denken 'out of the box' en beschikken over een positieve inslag.

In 2018 zijn we ook gestart met een buurtteamminor. Dit is een keuzemodule binnen de opleiding Social Work. Het is een verdiepingsmogelijkheid waarmee studenten hun kennis kunnen intensiveren en verbreden: uniek in Nederland.

Stage Jeugd & Gezin

Bij de buurtteams Jeugd en Gezin hebben we ieder schooljaar plek voor meerdere stagiair(e)s van een hbo-opleiding Social Work, SPH, MWD en HBO (Ecologische-/Ortho-) Pedagogiek, in het 3e leerjaar. Je loopt stage bij een van de buurtteams in Utrecht waar je wordt begeleid door een ervaren gezinswerker. Tijdens je stage ben je volwaardig onderdeel van het team. Je neemt deel aan overleggen, begeleidt gezinnen en krijgt een takenpakket op maat, dat aansluit bij je opleidingseisen en eigen talent. Je overlegt met je praktijkbegeleider over de doelstelling en inhoud van je stage. Er is veel ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan en te ontdekken waar je interesses liggen.

Stage Sociaal

Tijdens je stage loop je mee met één van de buurtteams. Samen met de buurtondernemer van het team stem je af welke opdrachten passen bij jouw leerdoelen en opdracht vanuit school. Er wordt ruimte geboden voor het deelnemen aan werkoverleggen, meelopen met buurtteammedewerkers en projectgroepen. Omdat het buurtteam generalistisch werkt, doe je ervaring op met verschillende doelgroepen en casussen. Zo kom je in aanraking met ouderenzorg, verslavingsproblematiek, psychiatrie en schulddienstverlening. Een mooie kans om in korte tijd kennis te maken met alle aspecten van de sociale basiszorg. Bovendien hebben veel buurtteammedewerkers, naast hun generalistische aanpak, ook een eigen expertise. Het is daarom ontzettend leerzaam om met verschillende teamleden op pad te gaan en je eigen voorkeur(en) te ontdekken!

Vacatures

Vind mijn buurtteam
alle buurtteams