kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Geselecteerde buurtteam: Spreekuur Science Park
Kies een ander buurtteam
Spreekuur Science Park

(Weer) Meedoen

Iedereen doet mee! Van jong tot oud, met of zonder beperking. Dat is waar het buurtteam voor staat. We streven ernaar dat iedereen zoveel mogelijk deelneemt aan de samenleving. Want wie veerkrachtig is, voelt zich een stuk blijer.

Zelfstandig wonen

Zelfstandig wonen en meedoen klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Soms is daar wat extra ondersteuning voor nodig. Het kan zijn dat u moeite heeft met meedoen aan activiteiten, bijvoorbeeld door een ziekte of een beperking. U kunt uw huis zelf niet meer goed op orde houden. U bent op zoek naar werk, maar het lukt niet. Of u bent de Nederlandse taal niet machtig, waardoor u contact in de buurt mist. Elke situatie is weer anders. En dat vraagt om een andere oplossing.

Samen met u

Het buurtteam denkt met u mee en ondersteunt waar nodig. Samen met u onderzoekt de buurtteammedewerker wat precies uw vraag is. We bekijken wat u nog zelf kunt en wie u hierbij kan helpen. Misschien is er een goede vriend, familie of een buurman die u kan ondersteunen. En is er professionele hulp nodig, dan schakelen wij de juiste instanties in. Wilt u anderen ontmoeten? Of wilt u buitenshuis iets doen? Als u niet (of gedeeltelijk )kunt werken, is dagbesteding misschien iets voor u. Op die manier vult u de dag, blijft u in een ritme en zit u niet de hele dag alleen thuis.

Buurtactiviteiten

Het buurtteam kijkt met u naar wat er in de buurt aan activiteiten te doen is, waarbij u kunt aansluiten. Er zijn bijvoorbeeld huiskamers waarin u andere buurtbewoners kunt ontmoeten. Ook organiseren we regelmatig verschillende workshops waarbij buurtbewoners elkaar tegenkomen. Wellicht loopt u tegen hetzelfde aan en kunt u elkaar helpen.

Praktische ondersteuning

Sommige mensen hebben juist praktische ondersteuning nodig voor een zelfstandig bestaan. Veel ouderen of mensen met een beperking krijgen ‘mantelzorg’: hulp van familie, vrienden of buren. U kunt ook huishoudelijke hulp aanvragen. Als het nodig is, kunt u een beroep doen op extra hulpmiddelen of kunt u speciale voorzieningen in huis aanvragen bij de gemeente. Het buurtteam kan u hierbij ondersteunen.

Bekijk hieronder de animatiefilm ‘Meedoen in Utrecht’ om te kijken welke activiteiten er in Utrecht zijn zodat u (weer) kunt meedoen:

Hier kunt u ook terecht!

 • www.steffie.nl

  Steffie.nl is een website die moeilijke dingen makkelijk uitlegt.

 • www.utrecht.nl/ zorg en onderwijs

  De Wmo is er voor iedereen met een lichamelijke of psychische beperking. Als u vragen heeft over vervoer, hulpmiddelen, aanvraag PGB voor volwassenen of hulp bij het huishouden, dan kunt u terecht bij het Wmo-loket van de gemeente Utrecht.

 • www.taaldoetmeer.nl

  Taal is nodig om een baan te vinden, met de leerkracht van je kinderen te praten, naar de huisarts te gaan, met een computer te werken of je huiswerk te maken. De Taalcoaches van de organisatie ‘Taal doet meer’ bieden taalcoaching en activering aan mannen en vrouwen die de Nederlandse taal niet als moedertaal hebben.

 • www.handjehelpen.nl

  Zoekt u een overzicht van activiteiten en diensten bij u in de buurt? Bijvoorbeeld hulp bij administratie of tuinonderhoud, cursussen, lotgenotencontact, klussen, uitstapjes of sportactiviteiten?

 • De Luisterlijn

  Wilt u even een praatje maken, uw hart luchten of een probleem bespreken? De vrijwilligers van de Luisterlijn denken met u mee. U kunt bellen, chatten en mailen. Alle contacten zijn anoniem.

 • www.utrecht.nl/sociaalmakelaars

  Heeft u een idee voor de buurt? De vijf sociaal makelaars in de stad ondersteunen in alle wijken en buurten bewonersinitiatieven en brengen bewoners en organisaties samen. Samen voor een veilige buurt!

 • www.u-centraal.nl

  De website van U Centraal helpt u bij het vinden van de juiste organisatie/instantie bij uw vraag of probleem. Zij weten veel over bijvoorbeeld mantelzorg, hulp bij woonoverlast en/of schuldhulpverlening. Ook organiseren zij verschillende trainingen en workshops.

 • www.utrecht.jekuntmeer.nl/

  Jekuntmeer.nl is een marktplaats voor mogelijkheden. Op deze website kun je zoeken in een actueel aanbod van activiteiten, cursussen en werk. Zoeken is simpel: door een paar vragen te beantwoorden, vind je snel iets wat bij je past.

Vragen aan team Spreekuur Science Park?