kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Organisatie

Artikel

plaatje

Praten met kinderen over oorlog

Je kan er niet meer omheen: Rusland en Oekraïne zijn in oorlog. Grote kans dat jouw kind hier iets over opvangt in de klas, op televisie of op social media. Het kan dus zijn dat jouw kind hier vragen over heeft. Misschien maakt je kind zich zorgen of begrijpt het niet wat er precies aan de hand is. Het is heel goed om hierover te praten, maar hoe pak je dat aan? Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind. Hieronder zes tips die jou bij dit gesprek kunnen helpen.

Tip 1. Stel vragen
Denk jij dat je kind iets heeft opgevangen over het conflict tussen Rusland en Oekraïne en denk je dat het je kind bezighoudt? Het kan zijn dat je kind er zelf over begint. Als je kind dit niet doet, is het goed om zelf het gesprek aan te gaan. Begin dan met vragen stellen over de situatie.

Bijvoorbeeld: ‘Wat heb jij gehoord over…? Weet jij wat er aan de hand is? Wat heb jij gezien op sociale media?’ Stel open vragen waar je kind meer op kan antwoorden dan alleen ja of nee. Zo kom je erachter waar jouw kind over nadenkt en of jouw kind zich eventueel zorgen maakt over de situatie.

Tip 2. Wees eerlijk
Wees eerlijk zonder je kind bang te maken. Heeft je kind zorgen? Geef aan dat je die zorgen begrijpt. Zeg niet dat er niets aan de hand is, maar probeer je kind gerust te stellen. Dit doe je bijvoorbeeld door te vertellen dat Oekraïne hier ver vandaan is en er hier dus niet gevochten wordt.

Maak je je zelf zorgen over de situatie? Wees hier dan eerlijk over. Ben je bewust van je eigen gevoelens. Als je zelf bang of gestrest bent, is de kans groot dat je kind dat merkt. Praat er dan eerst even met iemand anders over zodat je wat rustiger wordt.

Let op: Ken je de wet van de dubbele bescherming? Kinderen beschermen hun ouders door niets te zeggen als ze merken dat hun ouders bang of bezorgd zijn. Ouders doen hetzelfde, omdat ze hun kind niet onnodig bang willen maken. Als ouder doorbreek je dit door vragen te stellen. Zo kom je erachter of je kind bang is.

Tip 3. Houd je antwoord kort
Blijf met je antwoord zo dicht mogelijk bij de vraag van je kind. Zorg dat je niet te veel extra informatie toevoegt. En zorg dat je antwoord past bij de leeftijd en het karakter van je kind. Vraag ook of jouw antwoord voldoende is. Bijvoorbeeld: ‘Heb je daar nog meer vragen over…?’

Kinderen kunnen zich vaak beter aanpassen aan situaties dan volwassenen. Ben je hiervan bewust tijdens het uitleggen. Wat jij lastig vindt, hoeft voor je kind soms geen enkel probleem te zijn.

Tip 4. Blijf erover praten
De situatie verandert snel. De vragen en zorgen van jouw kind daardoor misschien ook. Blijf daarom in gesprek, zodat je weet wat er in je kind omgaat. Je hoeft er niet speciaal voor te gaan zitten. Kies liever een spontaan moment, bijvoorbeeld wanneer jullie samen de tafel dekken, of knoop een gesprekje aan als je kind jou een vraag stelt.

Tip 5. Let op het gedrag van je kind
Gedrag en de lichaamshouding zeggen soms meer dan duizend woorden. Het gedrag van je kind kan laten zien dat er vragen of emoties zijn, waar je kind de woorden niet voor kan vinden. Kijk goed naar je kind: denk je aan het gedrag, het lichaam of de houding te zien dat jouw kind zich zorgen maakt? Bespreek dit en stel hier vragen over. Is je kind stiller of meer terughoudend dan normaal? Vraag dan bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat je wat stiller bent, wil je me vertellen waar je aan denkt?’

Tip 6. Let op meeluisteren
Wees je ervan bewust dat kinderen vaak automatisch meeluisteren met gesprekken tussen volwassenen. Of ze luisteren mee met het journaal voor volwassenen. Hierdoor kan jouw kind dingen opvangen die extra zorgen geven. Je kind krijgt misschien meer informatie dan hij of zij aan kan. Let hier bewust op. Jij weet wat jouw kind aan kan. Praat daarom zelf met je kind over de situatie in Oekraïne.

Bron: https://www.nji.nl/ouderschap-en-opvoeden/praten-met-je-kind-over-het-conflict-tussen-rusland-en-oekraine