kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Geselecteerde buurtteam: Noordoost
Kies een ander buurtteam
placeholder

Gerard Jansen

Noordoost

Wennen en leren

Gerard Jansen woont in Overvecht en was jarenlang klant bij Lister. Begin dit jaar vond hij zijn plek bij een van de buurtteams in Overvecht.

Begin 2016 moest Gerard Jansen opnieuw zijn weg leren vinden voor zijn zorgvraag. Hij was al jaren bekend met Lister, maar werd overgedragen aan een van de buurtteams in Overvecht. Samen met Lister regelen zij met flexibele arrangementen de op- en afschaling van zijn zorg. Een nieuwe aanpak waarbij het buurtteam het aanspreekpunt is en de zorgvraag inschat. Naar behoefte verleent het buurtteam zelf zorg, of sluit een specialistische partner aan. In dit geval Lister. Gerard deelt zijn ervaring met deze overgang: “Ik vond het lastig dat ik in een nieuwe situatie terecht kwam. Ik moest mijn verhaal weer opnieuw vertellen, uitleggen waar ik tegenaan loop. En dat kost best veel energie.” Het hielp Gerard dat er bekende gezichten bij het buurtteam rondlopen. “Ik vertelde met wie ik bij Lister te maken had gehad en één van die mensen werkt nu bij het buurtteam. Zij hoorde haar naam en kwam gedag zeggen. Ook al is de situatie nieuw, dat voelt toch vertrouwd.”

Toegankelijk
Wat Gerard prettig vindt is dat het buurtteam bij hem in de buurt zit. “Ik kan zo binnenlopen. Dat maakt het makkelijker om hulp te vragen. Het buurtteam is prima bereikbaar. Dat was bij Lister wel eens lastiger.” Toen Gerard een mindere periode had, werd Lister door het buurtteam ingeschakeld. “Ik had veel zorgen. Er werd toen gelijk voor me gebeld. Daardoor kreeg ik van Lister meteen de hulp die ik nodig had. Inmiddels is Lister nu drie maanden aangesloten. Binnenkort zal dat wel weer ophouden. Daar zie ik wel een klein beetje tegenop. Het gaat met vallen en opstaan en ik maak me best wel eens zorgen over wat de toekomst gaat brengen. Maar ik weet ook wel dat ik nog een hoop moet leren. We moeten elkaar een kans geven.”

Prettig en snel

Ondanks de wenperiode vindt Gerard dat er bij het buurtteam goed naar hem wordt geluisterd. “Ik krijg nu bijvoorbeeld een andere begeleider. Dat was een man, maar ik merkte dat ik opener ben bij een vrouw. Het was geen probleem op zoek te gaan naar een nieuwe, vrouwelijke begeleider. Dat geeft vertrouwen in de mensen van het buurtteam en eromheen. Ik loop bij een goede praktijkondersteuner bij de huisartsenpraktijk. Zij, de huisarts, het buurtteam en Lister vormen echt een team. Ik ben niet blij met alle veranderingen, maar zij maken me duidelijk dat ik mee moet. Ik zie in dat ik de oude situatie moet loslaten. Ik moet hulp zoeken bij mijn vrienden en een beetje regelmaat in die contacten opbouwen. Dat is mijn goede voornemen voor 2017.”