kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Geselecteerde buurtteam: Overvecht
Kies een ander buurtteam
placeholder

Mevrouw Van Unen

Overvecht

"Hij is mijn grote ruggensteun"

Behoud van eigen regie begint met vragen om hulp, weet mevrouw van Unen (81). Zij is heel blij met buurtteammedewerker Heike Jongsma van buurtteam Noordoost. “Dankzij zijn hulp kan ik veel dingen zelf blijven doen die ik anders op zou moeten geven.”

“Ik ben niet zo mobiel meer, vanwege reuma”, zegt mevrouw van Unen. “Daarnaast hoor ik slecht en zie ik ook steeds minder, waardoor ik in onverwachte situaties onzeker kan worden. Laatst bijvoorbeeld, toen ik moest bellen met de verzekering. Ik had een nieuw hoortoestel gekregen, dat ondanks de medische indicatie niet werd vergoed. Toen ik met de klantenservice belde, raakte ik in paniek omdat ik niet goed kon verstaan wat ze zeiden. Toen Heike Jongsma van het buurtteam uit mijn naam met ze overlegde, voelde ik me gesteund. Ik kon ontspannen, want ik hoefde het niet alleen op te lossen.”

Drie jaar geleden klopte mevrouw van Unen voor het eerst aan bij buurtteam Noordoost. Ze moest een DigiD aanmaken en dat lukte niet. Haar kinderen zijn niet altijd bij machte om haar bij vragen of problemen direct te helpen. Mevrouw van Unen: “Mijn zoon heeft een baan bij een internationaal bedrijf en woont daarvoor in het buitenland. Mijn dochter woont in Amsterdam. Ze heeft een zoontje van vier en is ZZP’er. Ze draait overuren om boven water te blijven. Voor mij is het dus erg prettig dat ik kan terugvallen op het buurtteam.”

Mevrouw van Unen merkt soms dat het voor hulpverleners niet vanzelfsprekend is om met ouderen om te gaan. “Wat ik mis bij sommige jonge hulpverleners is het vermogen zich te verplaatsen in een oud lichaam met meestal meerdere beperkingen. Bij het buurtteam mogen ze daar ook de klem nog wel wat meer op leggen. Alles gaat snel in deze tijd. De rust om te voelen is soms ver te zoeken. Heike begrijpt wat ik nodig heb. Als hij me bijvoorbeeld helpt bij computerzaken, schrijft hij heel duidelijk en puntsgewijs de stappen uit, zodat ik het de volgende keer zelf kan.”

In de kast staat een map waar heel groot ‘Buurtteam’ op staat. Mevrouw van Unen: “Als ik ergens tegen aan loop, bijvoorbeeld wanneer ik een scan moet maken voor de verzekering of een andere instantie, dan hoef ik niet in paniek te raken, want dan kan ik in die map heel makkelijk Heikes handleiding voor het maken van een scan terugvinden.”

“Weet je wat het is?”, zegt mevrouw van Unen. “Ik héb een scanner en een computer. Die wil ik ondanks mijn beperkingen kunnen blijven gebruiken. Met de tijd meegaan, dat is hoe ik in het leven sta. Die levenshouding zou ik moeten opgeven wanneer ik niemand had om op terug te vallen. Heike is mijn ruggensteun. Daar voel ik grote dankbaarheid voor. Dankzij zijn hulp kan ik veel zelf blijven doen.”