Heeft u een afspraak met een van onze medewerkers, dan raden wij u aan u voor te bereiden. Hoe verloopt zo’n eerste gesprek? Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek. Daarom willen we graag zoveel mogelijk van u weten. Wat is er precies aan de hand? Heeft u misschien al eerder naar oplossingen gezocht? En hebben die geholpen? Alle informatie die maar van belang kan zijn, nemen we mee in het plan dat we samen met u maken. Met dat plan gaat u aan de slag en wij ondersteunen u waar nodig. U houdt zelf zoveel mogelijk de touwtjes in handen.
Bij het buurtteam werken professionele hulpverleners met veel ervaring in de wereld van zorg, welzijn, wonen, werk en onderwijs. De buurtteammedewerker denkt met u mee, zoekt samen met u naar een oplossing en biedt concrete hulp. Het gaat erom dat u zelf weer verder kunt. We kijken of er mensen zijn in uw naaste omgeving die een handje kunnen helpen. Uw buren, familielieden of bekenden in de buurt. En misschien zijn er wel andere mensen in de wijk met vergelijkbare vragen.
Als u een afspraak heeft met een buurtteammedewerker, mag u altijd iemand meenemen. Dat kan bijvoorbeeld een familielid, een vriend(in), een buurman/vrouw of een ander vertrouwd persoon zijn. Kan er niemand uit uw eigen omgeving mee naar het gesprek? Dan kunt u ondersteuning aanvragen bij U Centraal of via het AKJ vertrouwenspersonen in de jeugdhulp. Dit heet klantondersteuning. De klantondersteuner denkt mee en geeft advies. U mag ook een klantondersteuner én iemand uit uw eigen omgeving meenemen.
Na het kennismakingsgesprek zijn er verschillende mogelijkheden om uw vraag of probleem aan te pakken. Een van onze medewerkers gaat met u in gesprek over uw situatie en welke hulp u nodig heeft. De medewerker zet een aantal zaken met u op een rijtje. Samen bekijken we wat u zelf kunt doen, hoe mensen uit uw omgeving kunnen helpen en of er professionele hulp nodig is. Misschien kunt u zelf al aan de slag met de tips of adviezen. En is er meer nodig, dan maken we een plan waarmee u aan de slag kunt. We ondersteunen u waar nodig. U houdt zelf zoveel mogelijk de touwtjes in handen.
U mag natuurlijk ook zelf een plan maken. Een familiegroepsplan is daar een mooi voorbeeld van. De gezinswerker kan u daarbij ondersteunen als u dat wilt. Voor meer informatie bekijkt u de factsheet over het familiegroepsplan.
We gaan vertrouwelijk met uw gegevens om. Alles wat u vertelt aan onze medewerker, blijft tussenbeide. Verder houden we een dossier bij. Daarin schrijven we alleen de zaken op die echt van belang zijn. Zoals uw persoonlijke gegevens en met wie er contact opgenomen mag worden. En als we gegevens moeten delen, bijvoorbeeld met de huisarts, dan vragen we vooraf toestemming aan u.
Rondom privacy en gegevensverwerking hebben de gemeente Utrecht en de buurtteams duidelijke afspraken:
We geven verschillende cursussen en groepstrainingen. Bijvoorbeeld over omgaan met geld, mantelzorg en/of wonen. Door deel te nemen aan een training of cursus, ontdekt u uw eigen mogelijkheden en deelt u uw ervaringen met anderen die te maken hebben met een soortgelijke situatie. Samen aan een oplossing werken is vaak makkelijker dan alleen.
Een van de groepstrainingen is de sorteergroep waar u leert orde aan te brengen in uw administratie en weer grip krijgt op uw financiën. Tijdens de budgetcursus krijgt u handige tips om te gaan met een kleine beurs. U krijgt praktische handvatten zodat u zelf weer verder kunt.
De trainingen en cursussen starten meerdere keren per jaar onder deskundige begeleiding. Elk buurtteam heeft haar eigen aanbod. Kijk onder activeiten bij uw buurtteam voor het volledige aanbod in uw buurt.