Over ons

Over de buurtteams

Ieder mens heeft soms hulp nodig! Iedereen krijgt weleens te maken met moeilijkheden en tegenslagen. Dan is het natuurlijk mooi als mensen hun vragen of zorgen kunnen delen met familie, vrienden of andere mensen om hen heen. Vaak kunnen die de steun bieden die zij nodig hebben. Maar soms zijn de problemen complex en is er meer en professionele ondersteuning nodig. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan hulp van een huisarts, professionals op school of andere (zorg)professionals. En ook aan ondersteuning vanuit een buurtteam in de wijk of op school. 

Onze buurtteams helpen de inwoners van gemeente Utrecht graag met vragen of zorgen over bijvoorbeeld: rondkomen, schulden, stress, psychische klachten, opgroeien en opvoeden, eenzaamheid, enzovoort.

In elke wijk hulp

Elke wijk in gemeente Utrecht heeft een buurtteam dat bestaat uit professionele hulpverleners. Zo is hulp altijd dichtbij. De buurtteammedewerkers helpen inwoners van gemeente Utrecht door samen hun vragen en zorgen te bespreken. Elke klant krijgt een vaste contactpersoon. 

De klant maakt samen met de buurtteammedewerker een plan. Hierin wordt de gewenste situatie beschreven en de doelen waaraan de klant wil werken. In het plan wordt opgenomen wat de klant zelf kan doen om verder te komen en hoe familie, vrienden en initiatieven in de wijk daarbij kunnen helpen. Ook wordt gekeken of er extra aanvullende hulp nodig is. Naast buurtteams in de wijk zijn er ook buurtteams voor voortgezet onderwijs (VO), speciaal onderwijs (SO) en middelbaar beroepsonderwijs (MBO).  

De kracht van samen

Als buurtteams geloven we sterk in de kracht van samen. Dat zie je op verschillende manieren terug in ons werk:

  • Naast de individuele begeleiding van onze klanten zetten we steeds meer in op groepsgerichte ondersteuning. We stimuleren onze klanten om mee te doen met groepsbijeenkomsten rondom bepaalde thema’s. Daar kunnen zij, ondersteund door ervaren buurtteammedewerkers, werken aan hun eigen thema.
  • De buurtteams werken samen met verschillende organisaties en instellingen in de wijk, zoals huisartsen, consultatiebureaus, geestelijke gezondheidszorg, (voor)scholen, buurtcentra, woningcorporaties, bewonersgroepen en meer. Samen versterken zij niet alleen de Utrechtse inwoners die om ondersteuning vragen, maar ook hun netwerk en de wijk waarin zij wonen. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van een aantal organisaties en instellingen waarmee we actief samenwerken.

Het ontstaan van de buurtteams in Utrecht

In 2015 werd een groot deel van de zorg door de overheid overgedragen aan lokale gemeenten. Dit werd vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet. De gemeente Utrecht heeft ervoor gekozen te gaan werken met buurtteams in de hele stad. 

Dichtbij en op maat

Er lag een mooie ambitie: ‘Zorg dichtbij en op maat, zo veel mogelijk onderdeel van het normale leven. Lichte zorg waar het kan, specialistische zorg waar nodig.’ Om die ambitie uit te voeren koos de gemeente voor samenwerking met twee organisaties, namelijk een buurtteamorganisatie voor jeugd en gezin (Lokalis) en een buurtteamorganisatie voor volwassenen (Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht). Samen vormen zij de buurtteams in Utrecht. Dankzij deze samenwerking krijgen kinderen, jongeren en volwassenen in Utrecht de ondersteuning die zij nodig hebben!

Over Lokalis en Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht

De basis voor hulp en ondersteuning in Utrecht is het Utrechtse (zorg)model. Dit bestaat uit drie sporen: de sociale basis, basiszorg en aanvullende zorg. De buurtteams vallen onder de basiszorg. Zij ondersteunen de inwoners van Utrecht op verschillende gebieden, zoals werk, onderwijs, geldzaken, gezondheid, opvoeding, enzovoort. Twee organisaties vormen samen de buurtteams in Utrecht. Graag stellen we beide aan je voor:

Lokalis
Lokalis biedt via buurtteams Jeugd & Gezin professionele ondersteuning aan kinderen, jongeren en gezinnen. De buurtteammedewerkers helpen de inwoners van Utrecht om een zo stabiel mogelijke gezinssituatie te realiseren. Lokalis streeft ernaar dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien en zich maximaal kunnen ontwikkelen en ontplooien. Bij Lokalis staat het kind (0-18 jaar) altijd centraal. Tegelijk draagt de organisatie bij aan de ontwikkeling van de school en de wijk van het kind. Zo kunnen, waar mogelijk, soortgelijke problemen bij andere kinderen en jongeren worden voorkomen. Meer informatie vind je op www.lokalis.nl.

Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht
Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht biedt vanuit de buurtteams Sociaal professionele ondersteuning aan volwassenen die geen minderjarige kinderen hebben. Deze buurtteams bieden de inwoners van Utrecht hulp op veel verschillende gebieden zoals: zorg en welzijn, verslaving, werk en inkomen. Zij ondersteunen mensen bij het vinden van oplossingen om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven en wonen. De stichting is in 2015 opgericht door Incluzio. Die organisatie streeft ernaar om van elke buurt een betere buurt te maken. Meer informatie vind je op www.incluzio.nl.

Een greep uit de organisaties waarmee we samenwerken:

U Centraal

Voor inwoners van Utrecht die ondersteuning kunnen gebruiken.

Bezoek website

SWV Utrecht PO

Doen wat nodig is, zodat ieder kind in Utrecht een passende basisonderwijsplek heeft.

Bezoek website

Sterk VO

Voor een doorlopende onderwijsloopbaan van jongeren in Utrecht op het voortgezet onderwijs.

Bezoek website

Sport Utrecht

Wil dat sport en bewegen een vaste waarde is voor iedere inwoner van Utrecht.

Bezoek website

Spoor030

Aanvullende jeugdhulp in het oosten van de stad Utrecht.

Bezoek website

Koos Utrecht

Aanvullende jeugdhulp in het westen van de stad Utrecht.

Bezoek website

Jou

Voor jongeren tussen 10 en 23 jaar in Utrecht, vooral als ze een steuntje in de rug nodig hebben.

Bezoek website

Jeugdgezondheidszorg

Voor alle vragen over opvoeden en opgroeien.

Bezoek website

Gemeente Utrecht

Op deze website is veel handige informatie te vinden die inwoners van de gemeente Utrecht verder kan helpen.

Bezoek website

Dock

Helpt mensen hun eigen leven en het leven van anderen te verbeteren.

Bezoek website