Onderwijs & studie

Kinderen, jongeren en jongvolwassenen volgen een groot deel van hun leven onderwijs om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst. Sommige genieten enorm van hun schooltijd, andere vinden school niet leuk of lastig.

Op deze pagina en de andere onderwijspagina’s vind je informatie voor ouders, jongeren en jongvolwassenen.

Voor ouders. Hoe je kind school ervaart, heeft ook invloed op jou. Misschien heb je vragen of zorgen. Veel van je vragen kun je kwijt bij de school van je kind, Jeugdgezondheidszorg Utrecht, Samenwerkingsverband Primair Onderwijs of Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs. Misschien blijven er daarna nog vragen over. Stel die gerust aan het buurtteam. Wij hebben contact met basisscholen, middelbare scholen, speciaal onderwijs en beroepsonderwijs in Utrecht.

Voor jongeren/jongvolwassenen. Volg je een studie op een MBO, HBO of aan de universiteit en heb je te maken met bijvoorbeeld: schulden, eenzaamheid, faalangst, ongewenste zwangerschap, verslaving, stress of andere dingen die het je lastig maken om te studeren? Neem contact op met het buurtteam bij jou op het MBO, in je wijk of op het Science Park. Zie de studiepagina voor meer informatie.

Het buurtteam helpt

We werken samen met bijna alle basisscholen, middelbare scholen, speciaal onderwijs, MBO’s, HBO’s en de universiteit in Utrecht. Je kunt bij ons terecht als ouder, kind, jongere, jongvolwassene, leraar, lerares, mentor en zorgcoördinator. Maak een afspraak met het buurtteam. We luisteren graag naar je en denken met je mee over oplossingen die jou verder helpen. Bel, mail of kom langs.

De buurtteams helpen je graag bij:

Basisonderwijs
Voortgezet onderwijs
Speciaal onderwijs
Studie

Veelgestelde vragen

Wij helpen niet alleen bij vragen en zorgen over onderwijs, maar bijvoorbeeld ook als er spanningen zijn binnen het gezin. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan: geldproblemen, ruzies thuis, werkloosheid, enzovoort. We luisteren graag naar je verhaal en maken daarna samen een plan, waarin we alle dingen die spelen in je gezin mee kunnen nemen.

De buurtteammedewerkers die samenwerken met het speciaal onderwijs hebben veel ervaring met leerlingen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Daardoor kunnen ze jou en je kind goede ondersteuning bieden.

We raden je school en jou aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken met het buurtteam bij jou in de wijk. We werken met jou, de school van je kind, de leerplichtambtenaar, jeugdarts en andere professionals samen om je kind te helpen terug naar school te gaan. Je staat er niet alleen voor!

Ja, dat kan zeker. Als MBO-student kun je terecht bij de buurtteams van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, buurtteam Science Park of het buurtteam bij jou in de wijk. Volg je een HBO-opleiding of studeer je aan de universiteit, dan ben je van harte welkom op ons studentenspreekuur op het Science Park. Kijk voor meer informatie op de studiepagina.

Als buurtteam ondersteunen we niet alleen ouders en kinderen, maar ook leerkrachten, mentoren en zorgcoördinatoren. Samen zorgen we ervoor dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen zich goed kunnen ontwikkelen. Heb jij zorgen over een leerling en wil je graag dat iemand hierover met je meedenkt? Neem contact op met het buurtteam.

De hulp van het buurtteam is gratis.

Hier kun je ook terecht!

Gemeente Utrecht

Informatie over opvoeden en opgroeien, thuis en op school.

Bezoek website

Nederlands Jeugdinstituut

Informatie over opgroeien, opvoeden en onderwijs.

Bezoek website

Jeugdgezondheidszorg

Voor alle vragen over opvoeden, opgroeien en onderwijs.

Bezoek website

Groeigids

Handige informatiegids vol informatie over ontwikkeling, gezondheid, opvoeden en onderwijs.

Bezoek website

Ouders en Onderwijs

Informatie en advies voor ouders van schoolgaande kinderen.

Bezoek website

SWV Utrecht PO

Doen wat nodig is, zodat ieder kind in Utrecht een passende basisonderwijsplek heeft.

Bezoek website

Nieuws

17 september 2024

Word MeeleefGezin en help een kwetsbaar Utrechts kind!

Lees meer
Afbeelding van de coverillustratie van de U-pas folder

16 september 2024

Gezien in de Nieuwsbrief Armoedecoalitie:

Lees meer
Afbeelding euro-biljetten van 20 en 50 euro

27 augustus 2024

Nieuwsbrief Armoedecoalitie 27 augustus:

Lees meer
Meer artikelen

Komende activiteiten

23 september 2024

Start activeringscursus Stap Vooruit

Lees meer

1 oktober 2024

Start cursus ‘Van geluk tot geweld…en andersom’

Lees meer
Meer activiteiten