
In 2023 gaat het niet goed met de dan dertienjarige Mex. Ze zit niet goed in haar vel en loopt vast op school. Mex, haar ouders en Buurtteams Utrecht gaan samen op zoek naar een vorm van ondersteuning die haar verder kan helpen. In december van dat jaar sluit Mex zich aan bij de jongerengroep BOOST (tot voor kort BuKoJou, zie kader). “Die maanden op de BOOST groep hebben mij veranderd”, vertelt Mex (nu 15) tijdens een dubbelinterview met haar moeder Eline.
Eline (49): “Wij vonden het belangrijk dat Mex die groep zou gaan uitproberen, om in een veilige en professionele setting positieve ervaringen op te doen met andere jongeren. En te ervaren dat zij niet de enige is met vragen en problemen. Eerlijk gezegd vond ik het best spannend. Juist omdat het eerder in groepen vaak misging met haar. Ook was ik wel een beetje bang dat ze door de verhalen van andere jongeren dieper in de put zou raken.”
Wennen
Het is best even wennen voor Mex op de BOOST groep. Ze vindt groepen normaal gesproken al behoorlijk lastig en dit is een bovengemiddeld grote en drukke groep. Ze is niet de enige deelnemer die dat vindt. En ook de BOOST begeleiders valt het op. Zij reageren direct op de verschillende signalen door de groep van twaalf zo vaak mogelijk te verdelen in drie kleine groepjes. Er wordt daarbij goed gekeken bij wie Mex zich veilig voelt en bij wie ze past.
Prikkels, gender en zelfbeeld
De jongeren van de BOOST groep kiezen zelf de thema’s waarmee ze aan de slag gaan. Mex vertelt: “Bij ons ging het vooral over prikkels, gender en zelfbeeld. Ik heb meer geluisterd dan zelf gepraat. Ik hoorde soms andere jongeren dingen vertellen die ik ook had meegemaakt. Ik kon hun dan advies geven over wat bij mij gewerkt had of wat ik achteraf gezien beter had kunnen doen.”
Niet altijd makkelijk
Mex geeft aan: “Het was niet altijd makkelijk. Wat ik echt niet fijn vond, was de kerstvakantie tussendoor. Daardoor duurde het een aantal weken voordat ik iedereen weer zag en voelde het de eerste keer na de vakantie niet zo veilig meer.” Eline vult aan: “We moesten toen echt wel even sjorren aan haar om toch te gaan. We zijn trots dat ze na de vakantie terug is gegaan en zo iets heeft overwonnen wat ze behoorlijk lastig vond.” Ook Mex is blij dat ze heeft doorgezet. Over de bijeenkomsten daarna zegt ze: “BOOST was voor mij de highlight van de week.”
Veranderd
Mex vervolgt: “Ik heb geleerd om meer te vertellen over mezelf. Ook herken ik nu wanneer ik overprikkeld ben. En ik heb twee vriendinnen overgehouden aan de BOOST groep. Die maanden op de BOOST groep hebben mij veranderd. Ik ben gegroeid en zit beter in m’n vel. Ik heb een soort van besluit genomen dat ik niet meer depressief wil zijn en heb meer rust over m’n situatie, ook al is nog niet alles opgelost. Ik maak kleine stapjes. Ik probeer weer naar school te gaan en huiswerk te maken. Daarbij krijg ik thuisbegeleiding.” Haar ogen beginnen te stralen als ze vertelt over haar plannen om een bijbaantje te vinden bij een dierenwinkel: “Het is zo interessant, al die dieren. Het leukst vind ik de vissen en de kikkers. Later wil ik iets creatiefs gaan doen, ik weet nog niet precies wat.”
Heel ander kind
Ook Eline is positief over de BOOST tijd van haar dochter: “Ik herken helemaal wat Mex vertelt. Ze heeft zichzelf beter leren kennen. Ook leerde ze om meer contact te maken en te houden met leeftijdsgenootjes en ze heeft geleerd grenzen aan te geven. Ze is in het afgelopen jaar een heel ander kind geworden. Niet alleen door de BOOST groep, maar die heeft daar zeker aan bijgedragen. Wat ik vooral positief vond aan BOOST was de ruimte die Mex kreeg om te doen wat goed voor haar voelde. Ze hoefde niet per se met iedereen om te gaan. Er was geen druk, geen moeten.”
Wel of niet een BOOST groep?
Als Eline gevraagd wordt of zij andere ouders zou adviseren om hun kind mee te laten doen aan een jongerengroep zegt ze zonder aarzelen ‘Ja’. Om daar direct aan toe te voegen dat het wel afhangt van de problematiek van de jongere. Vooral de herkenning en erkenning die jongeren bij elkaar vinden, vindt Eline heel waardevol. Mex is het met haar moeder eens. Haar tip voor jongeren die met vragen en problemen rondlopen: “Ga BOOST gewoon proberen!”
Over de BOOST-groepen
In 2020 kregen Buurtteams Utrecht, JoU en KOOS Utrecht tijdens de coronacrisis te maken met een enorme stijging van het aantal jongeren met mentale problemen. De drie jeugd(hulp)organisaties sloegen de handen ineen en dat leidde tot de eerste BukoJou-groep: een jongerengroep bedoeld om de mentale gezondheid van jongeren te ondersteunen en verbeteren.
Deze aanpak bleek zeer succesvol. Jongeren, ouders, begeleiders, jeugdhulppartners en gemeente Utrecht zijn positief over de resultaten en de samenwerking tussen de partners verloopt goed. Het project wekt zelfs landelijk en internationaal interesse. Daarom is besloten om per januari 2025 in alle Utrechtse wijken jongerengroepen te starten om het mentaal welzijn van de Utrechtse jongeren te verbeteren.
📷 iStock – In verband met haar privacy staat Mex niet zelf op de foto.
Komende activiteiten
8 april 2025
Informatiebijeenkomst Toeslagenaffaire
Lees meer6 mei 2025
Start activeringscursus Stap Vooruit
Lees meer13 mei 2025