kaart_wijken_utrechtCombined ShapearrowCombined ShapesearchtriangleBT Binnenstadlogo-binnenstadLOGO_BUURTTEAM_ALGEMEEN_WITBT De MeernBT Dichters- en RivierenwijkBT Hoograven TolsteegBT Kanaleneiland NoordBT Leidsche RijnBT Lunettenlogo-mboBT NoordoostBT Pijlsweerdlogo-oostBT OvervechtBT Vleutenlogo-vosoBT WestBT ZuilenFill 38
Organisatie

Artikel

plaatje

Word MeeleefGezin en help een kwetsbaar Utrechts kind!

Op woensdagavond 14 december houden Buurtteams Utrecht, Koos en Spoor030 een online informatieavond over Meeleefgezin worden. Een Meeleefgezin vangt vrijwillig één dagdeel per week en één weekend per maand een kwetsbaar Utrechts kind op uit een gezin dat hulp nodig heeft bij de zorg voor hun kind(eren).

Een MeeleefGezin (dit kan ook een MeeleefStel of MeeleefSingle zijn!) richt zich op kinderen tot en met 4 jaar van ouders met psychische problemen zoals een depressie, verslaving of angststoornis. Zij kunnen en willen zorgen voor hun kind(eren), maar de opvoeding kost deze ouders veel energie. Zo kan het lastig zijn om aan te voelen wat hun kind nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat zij dit niet van huis uit hebben meegekregen, angstig zijn of omdat er simpelweg veel zorgen zijn. Doordat hun kind op structurele basis wordt opgevangen, krijgen de ouders even lucht om bij te komen.

Stabiele tweede omgeving
Het MeeleefGezin zorgt ervoor dat het kind positieve ervaringen opdoet in een vertrouwde en stabiele ‘tweede’ omgeving. Het kind komt tot rust en wordt gezien en gehoord. Dit stimuleert een gezonde ontwikkeling en helpt met het opbouwen van een goede band met hun ouders. Dit laatste is erg belangrijk, want kinderen van ouders met psychische problemen lopen een groter risico op het ontwikkelen van gehechtheids- en ontwikkelingsproblematiek.

Professionele ondersteuning
Als MeeleefGezin sta je er uiteraard niet alleen voor. Zorgprofessionals van Buurtteams Utrecht, Koos of Spoor030 begeleiden de koppeling van beide gezinnen en ook na de match blijven zij betrokken om ondersteuning te bieden. Ook krijg je als Meeleefouders een training zodat je goed voorbereid bent.

Aanmelden

Interesse om iets te betekenen voor deze kwetsbare kinderen? Meld je dan aan voor de vrijblijvende online informatieavond op woensdagavond 14 december van 19.30 – 21.00 uur door een mail te sturen naar Meeleefgezinnen@buurtteamsutrecht.nl.