Speciaal onderwijs

Heeft je kind meer ondersteuning nodig dan de basisschool of middelbare school kan bieden? De beste plek voor een leerling kan ook een plaats in het speciaal basisonderwijs of (voortgezet) speciaal onderwijs zijn.

Het is soms best lastig om erachter te komen wat het best bij je kind past. De school van je kind, Samenwerkingsverband Utrecht Primair Onderwijs of Samenwerkingsverband Utrecht Voortgezet Onderwijs kunnen jou hierbij verder helpen. Het buurtteam bij jou in de wijk ondersteunt je graag bij de impact die deze verandering op je kind en op je gezin heeft. Neem contact op.

Het buurtteam helpt

Voor de toekomst van je kind is het belangrijk dat je kind op de juiste school terechtkomt. Als jij, of de school waarop je kind nu zit, vindt dat je kind zich niet voldoende ontwikkelt, kan het fijn zijn als er iemand met je meedenkt. Daarbij kun je denken aan de school van je kind, het Samenwerkingsverband Utrecht Primair Onderwijs of het Samenwerkingsverband Utrecht Voortgezet Onderwijs. Wij kunnen je, als je wilt, ondersteunen bij de gesprekken met je school of het samenwerkingsverband. Bel, mail of kom langs bij het buurtteam bij jou in de wijk.

Veelgestelde vragen

Speciaal basisonderwijs (SBO) is bedoeld voor leerlingen met leer-, gedrags- of opvoedingsvragen. Op een SBO-school zijn de groepen kleiner, zijn er minder prikkels en zijn er meer begeleidingsmogelijkheden. Ook is er extra kennis aanwezig op het gebied van leer-, gedrags- en opvoedingsvragen.

Speciaal onderwijs (SO) is bedoeld voor kinderen die meer aandacht en ondersteuning nodig hebben. Daarbij kun je denken aan kinderen die lichamelijk of verstandelijk gehandicapt zijn en aan kinderen met psychische of gedragsproblemen. Zij krijgen op deze speciale basisscholen en middelbare scholen de begeleiding die ze nodig hebben.

Er is speciaal onderwijs (SO) voor vier soorten leerlingen:

  1. Blinde en slechtziende leerlingen.
  2. Dove en slechthorende leerlingen en leerlingen met ernstige spraakmoeilijkheden of andere communicatieproblemen.
  3. Leerlingen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. Dit kunnen bijvoorbeeld kinderen zijn die een of meer handicaps hebben, erg moeilijk kunnen leren of langdurig ziek zijn.
  4. Leerlingen met (ernstige) gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen.
  1. Vaak ga je eerst in gesprek met de persoon die je kind lesgeeft. Samen kijk je hoe je je kind het best kan helpen.
  2. Als dat niet voldoende is, wordt de intern begeleider (IB’er) of zorgcoördinator van de school erbij betrokken om te kijken hoe je kind geholpen kan worden.
  3. Als er meer nodig is, dan is de volgende stap om een expert van buiten de school mee te laten kijken. Samen met deze persoon en de school wordt een plan gemaakt hoe je kind op de eigen school kan blijven met de juiste ondersteuning.
  4. Als dat ook niet voldoende is, kan er een toelaatbaarheidsverklaring aangevraagd worden voor speciaal onderwijs.

Je kunt het buurtteam in jouw wijk al vanaf de eerste stap vragen om ondersteuning hierbij.

De buurtteammedewerkers die samenwerken met speciaal onderwijs hebben veel ervaring met leerlingen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Daardoor kunnen we je kind, jou en de school goede ondersteuning bieden. We luisteren graag naar je vragen en zorgen en zoeken samen naar een goede oplossing. Neem dus vooral contact op met het buurtteam.

Nee, dat kun je aanvragen via de website van gemeente Utrecht. Vind je het lastig om dit zelf te regelen, vraag dan iemand die je kent om je hierbij te helpen. 

Hier kun je ook terecht!

Ouders en Onderwijs

Informatie en advies voor ouders van schoolgaande kinderen en jongeren.

Bezoek website

Jeugdgezondheidszorg

Voor alle vragen over het opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren.

Bezoek website

SWV Utrecht PO

Doen wat nodig is, zodat ieder kind in Utrecht een passende basisonderwijsplek heeft.

Bezoek website

Sterk VO

Voor een doorlopende onderwijsloopbaan van jongeren in Utrecht op het voortgezet onderwijs.

Bezoek website

Nieuws

17 september 2024

Word MeeleefGezin en help een kwetsbaar Utrechts kind!

Lees meer
Afbeelding van de coverillustratie van de U-pas folder

16 september 2024

Gezien in de Nieuwsbrief Armoedecoalitie:

Lees meer
Meer artikelen

Komende activiteiten

23 september 2024

Start activeringscursus Stap Vooruit

Lees meer

1 oktober 2024

Start cursus ‘Van geluk tot geweld…en andersom’

Lees meer
Meer activiteiten