OnderwerpenWonenDreigende dakloosheid

Dreigende dakloosheid

Loop je het risico dakloos te worden? Logeer je bij familie, vrienden of kennissen, omdat je geen eigen huis of kamer hebt? Neem zo snel mogelijk contact op met het buurtteam.

Vaak is dreigende dakloosheid niet het enige probleem. Je kunt ook last hebben van psychische klachten, een scheiding, huiselijk geweld, werkloosheid, verslaving of iets anders. Wat het probleem ook is, neem contact met het buurtteam in je wijk. Samen gaan we op zoek naar een oplossing.

Het buurtteam helpt je

Samen met jou bekijken we waardoor je dakloos dreigt te raken. Daarna maken we een plan om te kijken wie jou kunnen helpen. Misschien heb je familie, vrienden, buren of andere mensen die je vertrouwt en die je kunnen ondersteunen? En anders zijn wij er voor je! We helpen je graag bij dingen als geldzaken, het vinden van tijdelijke woonruimte en het aanvragen van een uitkering, toeslag of postadres. Ook weten we welke organisaties in Utrecht jou de hulp kunnen bieden die je verder nodig hebt. Neem contact met het buurtteam in je wijk, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar een oplossing!

Veelgestelde vragen

 Op de website van gemeente Utrecht vind je veel opvangmogelijkheden.  

Je kunt terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke plek. Je vindt daar een slaapplek. Ook ontvang je hulp bij bijvoorbeeld: het oplossen van schulden, problemen met justitie of omgaan met een verslaving. Maatschappelijke opvang helpt je ook bij het regelen van een postadres, inkomen, identiteitsbewijs en een zorgverzekering. Kijk voor meer informatie over maatschappelijke opvang op de website van gemeente Utrecht.

  • Loop je direct gevaar? Bel de alarmlijn 112!
  • Veel informatie over omgaan met huiselijk geweld vind je op de website van gemeente Utrecht.
  • Als het thuis erg onveilig is, kun je terecht bij Moviera. Deze organisatie kan je helpen bij het vinden van een opvangplek. Kijk op de website of bel 030 259 98 14.

Neem contact met het buurtteam in je wijk.

Gemeente Utrecht betaalt het grootste deel van de opvang. Zelf betaal je € 6,- per 24 uur. Daarvoor krijg je een slaapplaats, maaltijden, koffie en thee, activiteiten en begeleiding. Bij koud weer (als de gevoelstemperatuur ’s nachts onder de nul graden ligt) kun je in Utrecht op verschillende plekken gratis overnachten.

Als je dakloos bent, kun je een speciale bijstandsuitkering aanvragen bij het stadskantoor van gemeente Utrecht. Je vindt het stadskantoor op Stadsplateau 1. Voor mensen die dakloos zijn, is er van maandag t/m vrijdag een spreekuur tussen 9.00-10.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Utrecht.

Kijk eerst of er iemand in je omgeving is van wie je het adres mag gebruiken als postadres. Je kunt die persoon vertellen dat jouw briefadres geen invloed heeft op zijn of haar eventuele uitkeringen of toeslagen. Ook is die persoon niet verantwoordelijk voor je schulden, als je die hebt. 

Als dat niet lukt, kun je terecht bij Burgerzaken van gemeente Utrecht, Stadsteam Back Up en het buurtteam bij jou in de wijk.

Hier kun je ook terecht!

Opvangatlas

Overzicht van hulp bij onder andere dreigende dakloosheid en seksuele uitbuiting.

Bezoek website

U Gids

Overzicht van allerlei handige informatie over onder andere (dreigende) dakloosheid.

Bezoek website

Rijksoverheid

Informatie over (tijdelijke) vrouwen- en mannenopvang.

Bezoek website

Straatkompas

Wegwijzer voor hulp aan dak- en thuislozen in Utrecht.

Bezoek website

Stadsteam Back Up

Voor mensen die (bijna) dakloos zijn in Utrecht.

Bezoek website

Nieuws

17 september 2024

Word MeeleefGezin en help een kwetsbaar Utrechts kind!

Lees meer
Afbeelding van de coverillustratie van de U-pas folder

16 september 2024

Gezien in de Nieuwsbrief Armoedecoalitie:

Lees meer
Meer artikelen

Komende activiteiten

23 september 2024

Start activeringscursus Stap Vooruit

Lees meer

1 oktober 2024

Start cursus ‘Van geluk tot geweld…en andersom’

Lees meer
Meer activiteiten