OnderwerpenOpvoeden en opgroeienAanvullende jeugdhulp

Aanvullende jeugdhulp

Het buurtteam in jouw wijk helpt je graag met je vragen en zorgen over het opvoeden en opgroeien van kinderen. Ook zoeken we met je mee naar oplossingen voor problemen binnen je gezin. Soms is er naast de ondersteuning vanuit het buurtteam extra hulp of kennis nodig. Bijvoorbeeld doordat je binnen je gezin te maken hebt met:

  • Ernstige gedragsproblemen
  • Depressiviteit
  • Een (lichte) verstandelijke beperking, waarbij extra hulp nodig is
  • Trauma (iemand uit je gezin heeft iets ergs meegemaakt en daar veel last van)

Als dit binnen je gezin speelt, kun je samen met een buurtteammedewerker kijken of en welke aanvullende jeugdhulp er rondom je kind of gezin nodig is. Neem contact op met het buurtteam. 

Twee soorten aanvullende jeugdhulp

Het buurtteam helpt je graag om de juiste ondersteuning te krijgen voor je gezin. Samen met jou maken we een gezinsplan om te kijken wat je gezin nodig heeft. Als er aanvullende jeugdhulp nodig is, zijn er twee mogelijkheden: 

  1. Zorg in natura (ZIN). Dat wordt in Utrecht aangeboden door Spoor030 en KOOS .
  2. Persoonsgebonden budget (pgb). Hiermee kun je zelf hulp inkopen, maar daar zitten wel een aantal voorwaarden aan vast. Meer informatie kun je vinden op de website van de gemeente Utrecht

Samen met jou kijken we welke ondersteuning het best past bij je gezin. Neem contact op met het buurtteam in jouw wijk. 

Veelgestelde vragen

Het buurtteam, de huisarts of jeugdarts kunnen veel (hulp)vragen beantwoorden. Soms is er extra hulp of kennis nodig naast de ondersteuning die zij bieden. Dat wordt aanvullende jeugdhulp genoemd. Daarbij kun je denken aan ondersteuning door een therapeut, psycholoog of psychiater, maar ook aan ondersteuning op school of pleegzorg. Met het buurtteam kun je bespreken of aanvullende jeugdhulp nodig is.

  • ZIN – Je krijgt ondersteuning via de organisaties Spoor030 of KOOS. Zij hebben veel kennis en ervaring op het gebied van aanvullende zorg. Ook kennen zij je wijk goed en zijn zij dichtbij. Een ander voordeel van ZIN is dat je de zorg niet zelf hoeft te regelen. Je hoeft ook geen administratie bij te houden. 
  • Pgb – Je kunt zelf kiezen wie jou helpt en wanneer, maar aan dit budget zitten wel een aantal voorwaarden. Ook moet je zelf veel regelen. Je sluit bijvoorbeeld zelf een contract af met de door jou gekozen hulpverlener. Je moet ook zelf een planning maken en de administratie doen.

Je kunt een pgb aanvragen als je recht hebt op aanvullende jeugdhulp en je deze hulp wilt ontvangen van een aanbieder waarmee de gemeente Utrecht geen contract heeft. Je vraagt een pgb aan via de buurtteammedewerker die betrokken is bij jouw gezin. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Utrecht of de website van de Rijksoverheid.

Voor zorg in natura via de Jeugdwet betaal je geen eigen bijdrage. Bij een persoonsgebonden budget moet je soms meebetalen aan de zorg die je wilt inkopen, bijvoorbeeld als de zorgverlener een hoger bedrag rekent dan je vergoed krijgt.

Onze buurtteams helpen je ook graag met je vragen over:

Hier kun je ook terecht!

Gemeente Utrecht

Handige informatie over hoe aanvullende zorg geregeld wordt in Utrecht.

Bezoek website

Jeugdgezondheidszorg

Voor alle vragen over opvoeden en opgroeien.

Bezoek website

Nieuws

17 september 2024

Word MeeleefGezin en help een kwetsbaar Utrechts kind!

Lees meer
Afbeelding van de coverillustratie van de U-pas folder

16 september 2024

Gezien in de Nieuwsbrief Armoedecoalitie:

Lees meer
Meer artikelen

Komende activiteiten

23 september 2024

Start activeringscursus Stap Vooruit

Lees meer

1 oktober 2024

Start cursus ‘Van geluk tot geweld…en andersom’

Lees meer
Meer activiteiten