Mijn kind heeft psychische klachten

Als ouder wil je graag dat het goed gaat met je kind. Als het psychisch niet goed gaat, lijdt niet alleen je kind maar vaak je hele gezin daaronder. Als je kind al een tijdje somber of angstig is, veel stress ervaart of slecht slaapt, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Misschien is er iemand in je omgeving die jullie verder kan helpen, bijvoorbeeld een familielid, vriend, vriendin, buurman, buurvrouw of docent. Misschien is er meer nodig. Aarzel dan niet en neem contact op met je huisarts, Jeugdgezondheidszorg Utrecht of het buurtteam bij jou in de wijk. Wij zijn er graag voor jullie!

Het buurtteam helpt

Het buurtteam bij jou in de wijk gaat graag met jou en je kind in gesprek over jullie vragen en zorgen. Wij kunnen je kind ondersteunen bij problemen rondom onzekerheid, ongelukkig zijn, pesten, seksualiteit, identiteit, verslaving, angst voor de toekomst, enzovoort. Het kan natuurlijk ook zijn dat er dingen spelen in je gezin waardoor je kind psychische klachten heeft ontwikkeld, bijvoorbeeld door: een echtscheiding, het overlijden van een geliefde, geldproblemen, enzovoort. Ook dan kun je bij ons terecht. 

Samen maken we een gezinsplan om jullie verder te helpen. Heeft je kind meer nodig dan wij kunnen bieden? Wij werken nauw samen met zorgprofessionals en zorgorganisaties die aanvullende jeugdhulp in Utrecht bieden. Als het nodig is, brengen we je in contact met hen zodat zij jullie kunnen ondersteunen. Jullie staan er niet alleen voor! Bel, mail of kom bij ons langs.

Veelgestelde vragen

Voorbeelden van psychische klachten zijn: gespannenheid, somberheid en slaapproblemen door stress. Heeft je kind hier last van, neem dan contact op met je huisarts, Jeugdgezondheidszorg Utrecht of het buurtteam in je wijk. Een uitgebreide lijst met psychische klachten die veel voorkomen, vind je op de website van MIND.

Je kind kan psychische klachten hebben als het:

  • bang, onrustig, somber of agressief is. 
  • geluiden hoort die jij niet hoort.
  • nare gedachten heeft.
  • geen plezier meer lijkt te hebben.
  • slecht slaapt.
  • niet meer naar school wil. 
  • negatief reageert op jou of andere mensen.

Heeft je kind deze of andere klachten en maak je je zorgen? Neem contact op met je huisarts, Jeugdgezondheidszorg Utrecht of het buurtteam in je wijk.

  • Praat over de klachten met je kind. Geef aan dat je wilt helpen.
  • Vraag wat je kind graag wil. Vraag daarna wat jij kunt doen om je kind te helpen.
  • Laat merken dat je je kind begrijpt en steunt.
  • Zorg ervoor dat je kind gezond eet, genoeg slaapt en voldoende sport en buiten is.
  • Zoek op tijd hulp. Neem contact op met je huisarts, Jeugdgezondheidszorg Utrecht of het buurtteam in je wijk als je je zorgen maakt.

Kijk voor meer tips op de Thuisarts-website.

  • We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat er met je kind aan de hand is en waardoor de psychische klachten worden veroorzaakt.
  • Samen met jou maken we een gezinsplan, waarin we je gewenste situatie beschrijven en hoe je die zelf en/of met ondersteuning kunt bereiken.
  • Hoe we je gewenste situatie gaan bereiken, kan verschillen. Soms voeren we gesprekken met jou en/of je kind. Soms kunnen groepsgerichte activiteiten met andere kinderen of ouders, die ongeveer hetzelfde meemaken, jou of je kind verder helpen. En soms kun jij en/of je kind een (online) training volgen.
  • Heb jij of hebben wij het idee dat er meer nodig is dan de ondersteuning vanuit het buurtteam, dan gaan we samen op zoek naar aanvullende jeugdhulp.

Kort samengevat: we kijken dus samen met jou en je kind wat jullie gewenste situatie is en ondersteunen jullie op de manier die het best bij jullie past.

De hulp van het buurtteam is gratis. 

Hier kun je ook terecht!

Koos Utrecht

Aanvullende jeugdhulp in het westen van de stad Utrecht.

Bezoek website

Spoor030

Aanvullende jeugdhulp in het oosten van de stad Utrecht.

Bezoek website

Mind Korrelatie

Biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp.

Bezoek website

Steunpunt zelfregie en herstel

Zelfregiecentrum voor mensen met psychische klachten en mensen die bij hen betrokken zijn.

Bezoek website

Thuisarts

Biedt betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

Bezoek website

Luisterlijn

Dag en nacht bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.

Bezoek website

Nieuws

17 september 2024

Word MeeleefGezin en help een kwetsbaar Utrechts kind!

Lees meer
Afbeelding van de coverillustratie van de U-pas folder

16 september 2024

Gezien in de Nieuwsbrief Armoedecoalitie:

Lees meer
Meer artikelen

Komende activiteiten

23 september 2024

Start activeringscursus Stap Vooruit

Lees meer

1 oktober 2024

Start cursus ‘Van geluk tot geweld…en andersom’

Lees meer
Meer activiteiten